Friday, Nov 6, 2026
Are drivers required to yield to pedestrians at unmarked crosswalks?
Florida law says drivers must yield to pedestrians at both marked and unmarked crosswalks.
If there’s white painted lines indicating a crosswalk or a pedestrian crossing sign present, drivers must yield to pedestrians. Even unmarked crosswalks –– defined by the state as intersections in between sidewalks on opposite sides of the road–– drivers must yield if a pedestrian is present.
Pedestrians don’t have the right-of-way in every scenario, though. If the crosswalk is at a stop light, pedestrians must wait for the walk signal to cross. While Florida law urges drivers to exercise caution in any scenario with a pedestrian present, pedestrians do not have the right-of-way if a crosswalk is not present.
Violation of this law, as either a pedestrian or driver, is a noncriminal traffic infraction, which results in fines depending on the severity of the situation.
This fact brief is responsive to conversations such as this one.
Sources
- Florida Statutes 316.130
- Florida Statutes Chapter 316
- Florida Statutes 318.18
About fact briefs
Fact briefs are bite-sized, well-sourced explanations that offer clear "yes" or "no" answers to questions, confusions, and unsupported claims circulating online. They rely on publicly available data and documents, often from the original source. Fact briefs are written and published by newsrooms in the Gigafact network.
See all fact briefsLatest Fact Briefs
Do poll workers get paid on Election Day in Sarasota County?
Friday, Nov 6, 2026
Do voters need to cast ballots at their assigned precinct to vote early?
Friday, Oct 30, 2026
Can you vote in Sarasota County without an ID?
Friday, Oct 30, 2026